В закътаното село Жеравна, разположено сред прекрасните планини на България е запазена една от най-ценните и вълнуващи традиции - фестивалът на народните носии. Всяка година фестивалът привлича хиляди посетители от цял свят, и не само възрастните участници, но и децата са облечени в очарователни детски народни носии. Тези носии, предавани от поколение на поколение, носят в себе си богатството на културното наследство и приказната история на българския фолклор. Всяка народна носия има своя уникален дизайн, символика и цветове, които отразяват историята и културата на своя регион.

 

Хванете детето си за ръка и се потопете в света на българското културно наследство, който ще ви очарова и ще ви пренесе назад във времето. Съборът в Жеравна е като портал към миналото, където старите български обичаи и традиции оживяват с нов живот. Вдъхновяващите мелодии на народната музика превземат вълшебно ушите ви и ви карат да се движите в ритъма на танца, докато сте обвити от красотата и разнообразието на народните носии.

Защо да облечем детето си в носия ?

Детските народни носии не са просто облекло - те са живи изрази на наследството и идентичността на малките носители. Всяка дреха, всяка бродерия, всяка щампа има своята история и съдържа послание, което се предава от поколение на поколение. Освен това смело можем да заявим, че носенето на носии за децата се превръща в истинско пътуване във времето, във вълшебния свят на предците, което запазва културното наследство и го превръща във визия за бъдещето.

 

Облеклото е важна част от културното наследство на всеки народ. Народните носии представляват уникални и идентични за определен регион комбинации от тъкани, цветове и декорации, които отразяват историята, традициите и идентичността на народа. Обличането на децата в народни носии не само ги свързва с техните корени и културна наследство, но и ги потапя в един интересен и вълнуващ свят, напълно различен от градското ежедневие.

 

Обличането в народни носии развива у децата почит и уважение към традициите. Когато носят народни носии, те изразяват уважение към своя народ и култура. Това ги учи да ценят и пазят традициите. А знаете ли, че преобличането в народни носии развива творческото мислене и въображението на децата. Народните носии са често изящно изработени и декорирани със символи и мотиви, които предават определени послания и истории. Когато децата са включени в процеса на избор и комбиниране на елементите и частите на детските народни носии, те развиват своята творческа страна и въображение. По този начин се научават и да ценят естетиката им.

Фестивалът в Жеравна е магия, разкриваща на децата богатата история на народните носии, като им дава възможност да се запознаят и с други деца, които споделят тяхната страст към традициите. Те могат да обменят опит и да научат нови техники и занаяти от старите майстори, които присъстват.

Как да изберем детска народна носия ?

Знаем, че не всеки разполага с точния размер детска народна носия в гардероба си, това обаче, не е причина да пропуснете магията на Жеравна. В нашия онлайн магазин можете да откриете разнообразие от модели и размери детски народни носии, както и елементи, допълващи носиите - косичник, цървули, кърпи, ръкавели, калцуни, калци, престилки, калпаци, забрадки.

Разбира се, не сме пропуснали и най-малките ентусиасти, които биха посетили фестивала - бебешки бодита с народни мотиви, меки диадеми, бебешки народни носии и дори цели бебешки комплекти за изписване с шевици, са само част от предложенията ни за мъниците.

 

Хубаво е обаче, да съобразите някои характеристики преди да вземете конкретна народна носия за детето си.

 

  • Съобразете сезона - традиционно фестивалът в Жеравна е в краят на Август и се очаква, че температурите ще бъдат сравнително високи, така че бебешките бодита с къси ръкави са удачен вариант. В случай че, търсите детска народна носия за друг повод или празник, помислете дали детето ви няма да има нужда от ямурлук или дълги чорапи, за да се чувства комфортно. При нас можете да откриете подходящи модели и от двете, които ще се съчетаят чудесно с естетиката на народните носии.
  • Обърнете внимание на размера - за да се чувства комфортно детето ви, детската носия трябва да бъде с подходящ размер. Никой не би искал да влачи ръкавите след себе си, или пък постоянно да повдига потурите си.
  • Не забравяйте елементите - всяка народна носия има собствена магия и тя няма да е пълна, ако нещо липсва. Диадеми, косичници, забрадки, скарпини, престилки - всичко необходимо за народните носии за момиченца можете да откриете на сайта ни. А за малките господа сме подготвили калпаци, калци, калцуни, както и ямурлуци и торбички за коледарите.

 

Българските народни празници и особено фестивалът в Жеравна са едно незабравимо приключение, което ще превърне вашето дете в пътешественик във времето.

Отворете портите на въображението му и заедно с него се потопете в магията на българската култура и традиции. Нека вашето дете се запознае с богатството на нашите обичаи и да създаде спомени, които ще го вдъхновяват през целия му живот.

А за намирането на подходяща детска носия можете да разчитате на нас.