След всички трепети около бременността и чакането на този съдбовен момент, идва денят, в който бебчо и мама си отиват от болницата вкъщи и започва новият им съвсместен живот.

Колкото и да смятате, че сте подготвени психически за този красив момент, най-вероятно все нещо дребно ще изпуснете или ще забравите в бързината и напрежението. Тук се намесва таткото и близките, които най-вероятно ще се погрижат заедно с вас за стягането на багажа за изписването и ще спомогнат за това да не мислите вие за всичко.

Ясно е, че мама и бебчо в този ден са най-важни, а оттук насетне, разбира се, всичко се насочва към новия човек, който ще се адаптира именно с помощта на родителите си към новия свят.

Цялото изписване всъщност е един малък ритуал, който ще протече, точно както са искали родителите. Техните представи, желания и разбирания са важни в подготовката за цялото изписване.

Изцяло личен избор е дали ще се поканят по-тесен кръг от близки или цялата рода ще присъсъва плюс приятели. Няма правилно или грешно в тази ситуация. Имате правото на избор да споделите този мил момент, с който усетите самите вие.

Нека сега обърнем внимание на мама и бебето – като най-важните в този ден и какво трябва да съпътства организацията.

За майката е редно да кажем, че подготовката й за този ден би следвало да е още по време на самата й бременност. Именно, защото няма как да се очаква от нея да реагира на всички напрежения и отговорности в този ден и организирайки тепърва изписването. Подготовката на багажа или поне ясно дадените инструкции на хората, които ще го носят към болницата навреме, е най-важното подсигурено нещо.

Чувствайте се спокойни да следвате един незадължителен, а просто примерен списък с всичко, което най-вероятно ще ви влезе в потребност в деня на изписването:

Като говорим за дрехи:

Разбира се, че и тук е индивидуален избор. Все пак нека се насочим към сезоните – и да е лято, и да е зима – старайте се да си вземете и облечете удобни дрехи. Широки талии и естествени материи винаги са добър избор. В случай, че раждането се е случило чрез секцио не си взимайте панталони, дънки и клинове, които ще притискат около корема и раната.

Ако пък бебчето е дошло в студен период и все пак искате да си осигурите комфорт с клинове и панталони – заложете на широките в кръста и ханша модели с допълнителни разширения и ластици.

Ако сте фенка на стягащото бельо или стягащ колан непосредствено след раждането – постарайте се след консултация с лекаря си да прибегнете към тях.

Препоръчително е да имате и сутиен за кърмачки и особено в първите дни ще имате дота голяма нужда от него.

За обувките бихме казали, че е най-най правилното решение да са равни и изключително удобни. Всяка дама има такива, не се колебайте да ги носите точно в този ден. Няма да съжалявате. Някои предпочитат и ниски платформи и токчета – всеки е свикнал краката му да са на опредлен тип обувка, така че – изборът отново е личен. Все пак – най-удобните обувки за вас са най-правилни за повода.

Ако се гримирате – няма лошо да го направите и в този ден. Разбира се, малко грим в леки дози от всичко. Няма нужда да преобразявате себе си с тежки козметични продукти, защото първо е ненужно и няма да ви е до това, второ – бебето е с изключително чувствителна кожа и всеки по-силен химичен елемент би могъл да го раздразни. Същото се отнася и за парфюмите и дезодорантите.

А како е нужно на бебето?

Бебчо, разбира се, е толкова неадаптирано към света, че изцяло не осъзнава нищо от случващото се. Поема си първите свежи глътки въздух и майката е тази, която го подготвя за новия свят.  Има някои основни неща, които трябва да сте осигурили за благополучно минаване на пътя от болницата до новото вкъщи на бебчо.

Столчето за кола е сред най-важните вещи, без които придвижването би било доста трудно и силно не препоръчително. Най-важното е безопасността на бебето, а модерните и съвременни столчета, кошове и колички напълно му я осигуряват. Не се препоръчва да бъде в нечии ръце, колкото и да ви е по-комфортно и мило по този начин.

Дрешките, с които ще се изпише бебенцето са също на челни позиции в класацията „какво да взема“. Елементите му са различни и индивидуални – според пола, сезона и това какво искат родителтие. Най-разумният вариант е компонентите на комплекта за изпиване да са във възможно най-обогатен вариант. Може да стане по-хладно или по-топло, от колкото сте предвидили. По-добре да сте се подсигурили и да можете да комбинирате частите – да махате и добавяте от дрешките.

Най-често в комплектите за изписване са включени меки, памучни дрешки като:

ü  боди с къс ръкав

ü  пижамка с копчета тик-так за по-лесно обличане

ü  ританки

ü  бебешка шапка

ü  ръкавички

ü  лигавник

ü  одеяло

Важно уточнение е да бъде изпрано всичко преди да го облечете на бебчо и да не се доверявате на изкуствени материи, които могат да го спарят или да предизвикват реакции с чувствителната бебешка кожа.

По ваша преценка и желание може да подговите малка почерпка или подарък комплимент на екипа, на който сте се доверили при раждането и по време на целия престой.

Вкъщи сме и сега какво?

Винаги е добре да се сподели радостния момент у дома с най-близките, а ако имаме нужда от още компания – свободни сме да правим, каквото решим, нали?

Избирате дали да направите събиране, на което да запознаете малчото с още нови за него хора или да сте само най-най близкия тесен кръг. В интерес на истината е по-добре да сте си само вие с бебчо, защото е прекалено малък, за да го  срещате от първия ден с много хора.

Все пак ако решението е да сте скромно у дома – може да се осигури почерпка за здраве на мама и бебчо, на която всички да се насладите. След това, естествено, нека бебчо и мама останаат на спокойствие у дома, за да се подготвят за предстоящите първоначални стъпки и приготовления за новия живот, който ги очаква.

Всяко изписване от болницата е свързано с много емоции и незабравими моменти, не забравяйте да кажете на близък да снима, защото емоцията е по-силна от това да запомните всичко. И нека ви предстоят само щастливи мигове.