Зимата ни завладява наусетно, а както всички знаем това е сезонът, през който най-много трябва да пазим децата си от болести. Как трябва да обличаме децата си, кога да ходим на разходки, полезно ли е закаляването и какво да им даваме, за да предотвратим болестите са едни от малкото въпроси, които всеки един родител си задава.
 
Една от грешките, които най – често допуснат родителите е да навличат децата си, когато е студено. Не го правете ! Когато детето е навлечено, то се изпотява, а изпотяването довежда до разболяване. Обличайте детето си, така както обличате себе си. Детето се чувства по същия начин, по който се чувствате и вие. Особено важно е за децата, които бягат и играят навън в снега. Съветваме ви да избирате памучни дрехи, те предпазват най-ефективно от студ. Най-важното за детето ви през студените дни е краката му да не бъдат студени! Също така не слагайте шал пред устата му. Шалът се слага под брадичката. Грешката, която много често се допуска е в желанието си ги предпазите да сложите шала на устата на детето си. По този начин при дишане се получава конденз и се навлажнява. Това е предпоставка за настинки.  
 
Не спирайте разходките през студените дни! Много по-грешно е да държите детето си вкъщи, когато навън е студено, защото на топло и затворено място има много повече вируси, отколкото навън. Ако няма вятър и не вали, дори и температурите да бъдат под нулата, не се колебайте, а вземете шейната и излизайте навън на разходка !