Кръщене в стил Thiny Princess

Този специален ден дава на вас и близките ви възможността да приветствате вашето дете в семейството, църквата, обществото и света. Друга част от традицията Кръщение, е че чрез церемонията се дава официално благословение на детето от Църквата. Кръщението е и шанс официално и публично да се присъедините към приятелите си, семейството и църквата в благодарностите си към Бог за дара на раждането на детето си и живота, последвана от тържествено отпразнуване на този живот. Една много важна част от традицията Кръщение е, че детето официално получава име и е представено на Бога, Църквата и обществото.

Самото Кръщение се извършва чрез трикратно потапяне на кръщавания във вода (baptisma, baptismos от baptein - потапям) в името на Отца и Сина и Светия Дух. Така кръстеният човек се обновява и очиства чрез нетварната Божия благодат от всеки грях, ражда се за новия живот в Христа и става член на Неговата свята Църква. “Кръщение” всъщност означава “потапяне” (baptisma).

Без какво не може организирането на ритуала?

Преди всичко, най-важно нещо разбира се са Кръстниците. Може да са един или двама, в зависимост от желанието на родителите. Хубаво е да изберете удохотворена личност, която с радост би се грижила и напътствала малкото си кръщелниче в бъдеще. Кръстника от своя страна задължително трябва да е кръстен. На самото кръщене, трябва да носи кръщелното си свидетелство.
Следва избора на църква или манастир. Свържете се предварително с избраното място, за да сте сигурни, че определената от вас дата и час са свободни, още повече че има дни, в които не се извършва кръщене – хубаво е да сте сигурни, че вашата дата не попада измежду тях.

Какво се носи в църквата?

Задължително се взима акта за раждане на бебето – за да могат да се попълнят църковните документи и да си получите кръщелното свидетелство след кръщенето. Обикновено кръщелното свидетелство става готово след няколко дни.
Китка здравец – с нея свещеника ръси детето със светена вода по време на ритуала Голяма хавлия или кърпа за бебето – с нея се увива и подсушава бебето след потапянето му в купола.
Голяма свещ за кръщелника – пали се по време на церемонията, след което се връща на родителите и се пали по време на големи празници и за здраве на детето. Може да се купи на място от църквата, или да я подготвите и украсите предварително Малки свещи за гостите – могат да се купят на място от църквата Нови дрешки за детенцето (боди, чорапки, рокличка, костюмче) – хубаво е да са бели или в светъл цвят, но не е задължително. Купуват се от Кръстниците, обличат се след като се извади от купола и подсуши.

Златно кръстче за кръщелника – освещава се от свещеника и може да се носи от детето след това
Носна кърпичка – свещеника реже малко косичка на детето по време на церемонията и използва кърпичката за да я запази и да я даде на родителите.
Подаръци за църквата – оставя се една кърпа (без значение размера) и сапун. Те не се използват по време на церемонията, а остават като подарък за църквата за здравето на детето
Питка с мед – за почерпка на гостите след церемонията

Това са минималните изисквания за едно кръщене, а ние от Tiny Princess можем да допълним и...

Детайлите, които да направят празника ви незабравим

Направете Списък на гостите, които желаете да присъстват и Покани за всеки от тях. Можете да ги направите в много различни варианти: по-традиционни и изчистени или по-модерни. Напишете специално послание в тях, името на детенцето което се кръщава, кръстника (кръстницата), датата и мястото на кръщенето, ресторанта и часа на отпразнуване на кръщенето в него. Можете да персонализирате поканите ( до баба, до дядо, до леля…). Погрижете се гостите да ги получат поне седмица предварително, за да могат да се подготвят с подходящ Подарък за събитието.

Списък с желаните подаръци –

Подгответе се с фотограф или поне с фотоапарат, за да ви останат хубави снимки от това толкова важно събитие. Можете да си поръчате и видео заснемане. Повечето църкви позволяват да се снима, като за това се заплаща допълнителна такса – една за фото заснемане и друга за видео заснемане. Цените разбира се варират, но като цяло са в рамките на 10–20лв за фото и 20-50лв за видео заснемане

Добре е да се уточните с кръстника кой какво ще купи за детето – обикновено задължение на кръстника е да набави голяма хавлиена кърпа, нови дрешки, свещта за кръщенето и кръстче за детето, но все пак това е въпрос на договорка

Изберете специален тоалет, рокля или костюмче на малкото кръщелниче, като е желателно да са в бяло и да покриват напълно краченцата. Кръстникът ще купи нови дрешки, но те ще бъдат облечени чак към края на церемонията. Всички снимки по време на церемонията ще са с дрешките, с които вие сте облекли детенцето, така че погрижете се и те да са специални. Можете да поръчате малко венче от неразцъфнали розички за главичката на детенцето

Хубаво е родителите да подготвят подарък за кръстника – може да е дреха, кърпа или нещо друго подходящо според вас

Подгответе по една панделки с кръстче и ги закачете на ревера на всеки гост с малка топлийка – така всеки ще се почувства специален. Можете да надпишете панделката с името на детето, събитието „Свето Кръщение” и датата на събитието.

Подгответе красива кутийка, в която да съхраните отрязаната бебешка косичка

Подгответе малка почерпка за гостите след церемонията: погача, мед, сладки, бонбони.

Наредете ги в красиви кошнички. Хубаво е да оставите и почерпка за църквата – бутилка вино, питка, сладки, бонбони

За празника в ресторанта подгответе Книга за пожелания в комплект с химикалка. Хубаво е да предупредите гостите за нея, за да могат да си намислят някакво мило пожелание за детенцето. Отделете по една страничка на всеки гост, като от ляво можете да залепите по-късно снимка от кръщенето на съответния човек, а отдясно да е неговото послание към детенцето. Тази тетрадка можете да използвате и по-късно – на рождени, именни дни на детенцето за пожелания и като се запълни да му я подарите за спомен.

Подгответе по едно малко подаръче на всеки гост за спомен от тържеството. Подаръка може да е някаква керамична фигурка, картичка, кутийка с бонбони или нещо друго подходящо по ваш избор. Подредете подаръците в красива кошничка и минете през всеки да си вземе

Можете да поръчате специална ритуална торта в този стил

Подгответе една малка кутия, в която да съберете спомените от кръщенето – дрешките на детето, една покана за спомен, свещта, кутийката с косичката, едно от подаръчетата, книгата с пожелания. Хербаризирайте букета от здравец и го оставете за спомен.

Желаем ви светъл празник и ако нашите продукти са ви били полезни, не забравяйте да ни изпратите снимки на email: [email protected]

Ако имате още красиви идеи, ще се радваме да ги споделите с нас – респективно с вас …