Разходките навън са много препоръчителни за майката и бебето. Идването на новороденото предполага за жената едно преобръщане на живота й на 180 градуса. След като роди майката възприема определен режим, като част от него са и разходките, които помагат за нейното възстановяване след бременността и самото раждане.
По време на разходката жената остава насаме с бебето си или пък е придружена от таткото или други роднини и приятели
Друго благоприятно нещо от разходката е чистият въздух и отпускането, така се подобрява кръвообращението и се намалява рискът от задържането на течности.
Новороденото можем да извеждаме около 15 дни след раждането, като всичко зависи от сезона и температурите навън. Ако през лятото можем да го изведем още през втората му седмица, през зимата това може да стане и чак след един месец. Някои извеждат децата си още на първия ден след изписването. Въпрос на виждане!  Времето, прекарано навън помага на бебето да се адаптира към промените в температурата на въздуха.
Добре е да правите разходката всеки ден, дори когато е студено (стига да не духа вятър и да не под нулата) или вали дъжд. А дори и да вали, достатъчно е да облечете добре бебето с подходящи топли дрешки и да защитите количката му с дъждобран или друго. Контактът с външния свят, освен това, благоприятства развитието на сетивата на бебето. Звуците на улицата стимулират неговия слух, освен това бебето се научава да различава нови лица, развивайки своето зрение и памет.
Подобно на майката, таткото също може да се възползва от разходката на бебето, това би спомогнало за заздравяването на връзката между тях.
Преди време се смяташе, че не трябва да извеждате бебето преди четиридесетия му ден, освен когато го водите при педиатъра или при някакъв неотложен случай. Сега това е само мит, разбира се ако педиатъра не е забранил поради някаква причина.
Няколко съвета за разходката:
- Слагайте бебето в количката в различни пози, така както правите и когато го слагате в креватчето му, за да не се деформира главичката му.
- Отначало започнете с двадесетминутна разходка и после постепенно увеличавайте времетраенето на разходките.
- Носете със себе си връхни дрехи в случай на непредвидени метеорологични условия.
- Портбебето се използва само, за да изнесете бебето навън до количката или колата, а не да го държите там и вкъщи или да го водите на разходка с него. Бебето не трябва да прекарва там повече от три два два-три часа дневно.
- Когато излизате, трябва да прецените внимателно времето навън и да изберете най-подходящите часове за това спрямо сезона. През лятото например, бебето трябва да се извежда сутрин пред 11 часа и следобед след 17 часа, а през зимата най-подходящите часове за разходка за между 11 и 14 часа.
- Носете винаги със себе си допълнителен комплект дрехи, ако случайно бебето повърне, трябва да бъдете подготвени. Носете и пелени, мокри и носни кърпички и шише с вода за миене.
- Дори и през лятото не разголвайте прекалено много новороденото, така ще го предпазите не само от вредните слънчеви лъчи, но и от ухапвания от насекоми. Но и не допускайте да бъде прегрявано!
- Бебето не трябва да бъде излагано на пряка слънчева светлина, затова го дръжте само на сянка. Използвайте специална бебешка, слънцезащитна козметика.
Ежедневната разходка спомага за правилното развитие и растеж на бебето, затова не я пропускайте стига времето да позволява.