Прощъпулникът се превърна в една хубава и забавна традиция, свързана с нашите най-скъпи същества. Той се прави след като детето проходи стабилно. Идеята му е не само да се забавлявате с най-близките си роднини и приятели, но и да разберете какви ще бъдат бъдещите интереси и професия на дребосъка. Освен това някои смятат и, че когато направят прощъпулка на детето, то ще ходи по-стабилно и няма да е спънато в краката.

В деня на прощъпулника се меси погача, която е добре да направи майката, но може и да е купена. Тя, подобно на тази, когато се прави погача на бебе, трябва да е замесена от жена с двама живи родители, но като се замислим, когато е купена това няма значение вече.
 
Приготвяне на питката
Продукти:
около 1 кг. брашно
½ ч. ч. пудра захар
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
3-4 л. олио
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно още един жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката
Начин на приготвяне: брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с киселото мляко и захарта яйца и олиото. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с олио тавичка. За да бъде по-тържествено, питката може да се украси с форми, изработени също от тестото. Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след това се пече в умерена фурна.
Няколко напътствия за прощъпулника
- Прави се в понеделник, сряда или неделя
- Канят се близки роднини, приятели и малки деца
- Детето може да стъпи на питката, преди да я изпечете, за да се отбележи крачето му на нея
- Нарича се още прощъпалник или прощъпулка
- Питката се яде с мед и сирене, а първото парче от нея е за детето
Самото събитие
Има традиция, при която питката се взима първо от бърз, сръчен и много пъргав човек от гостите, който да обиколи бързо дома – това е традиция, според която детето ще бъде пъргаво и сръчно и ще ходи стабилно, без да се препъва често.
После се постила бял чаршаф, водещ към масичка, на която са подредени различни предмети, които детето ще хваща – предварително ги наречете кой предмет, коя професия ще символизира. После питката се търкулва към масата, а целта е детето да тръгне след нея и да стигне до масата с предметите.
Има и друг вариант – вместо питката да се търкулва, тя се слага на масичката и върху нея и около нея се редят предметите, символизиращи професиите.
Така или иначе обаче самата цел на тази толкова интересна традиция е да се види кой предмет ще хване мъничето, да се разбере какви интереси ще има и каква ще бъде бъдещата му професия. Освен това се смята, че то ще бъде по-пъргаво и ще ходи по-стабилно. Изобщо дали наистина вярвате на това, че каквото избере, това ще е професията му не е толкова важно в случая, това е просто още един прекрасен повод да поканите гости, не забравяйте и малко гостенчета за вашия мъник, и всички да се забавлявате.
Предметите, които най-често се използват и какво символизират:
книга – учен, учител
химикалка – писател, журналист
игла, конец – шивач, моделиер
компютърна мишка – компютърен специалист, програмист
дреха – дизайнер, стилист
кубче – архитект, строител
спринцовка, слушалка, термометър – лекар, медицинска сестра
отвертка – техник
грим – гримьор
ножица,гребен – фризьор
черпак – готвач
топка – футболист, спортист
вестник – журналист, репортер
играчка – актьор
касета, диск – музикант и т.н.
 
Източник: deteto.info