Никненето на зъбките е един доста индивидуален и не лек процес в живота на всяко бебенце. Ако трябва да го наименуваме – има си термин наречен „дентиция“ – целият поетапен процес, защото, както знаете зъбките не растат едновременно, а на периоди.

Няма нищо, което се случва по план-график в растежа на бебчо. Включително и никненето на първите зъби. Общия период, в който ще изникнат всички зъбчета е приблизително две години. През цялото време дискомфортът и неприятното болезнено усещане у бебето ще варира като степен и не очаквайте всичко да е еднакво през етапите.

Как растат зъбките?

Няма как да не разберете, когато дойде моментът на никнене на зъбчетата на вашето малко съкровище. Може и да имате няколко безсънни нощи, но кой ли не минава през това. Най-често първи пробиват своя път долните резци, а като минат още няколко месеца, излизат долните странични. Специалистите посочват, че около петнадесетия месец ще видите и два долни премолара. Идва ред и на долните кучешки зъби, което обикновено се случва между 17тия и 23тия месец. Когато бебчо е на годинка израстват и вторите премолари отдолу.

Най-честата последователност при бебешките зъбки е първо да израстнат на долната и след това започват и на горната челюст. А ако пък стане така, че имат различен ред – няма нищо обезпокоително и нередно.

Какво се случва, когато започват да се появяват първите зъбчета?

Те пробиват венците на бебчо, като в резултат на това някои тъканите се увреждат и венците набъбват. Сега може да забележите по-голямо слюноотделяне и болка. Нека това не ви звучи по-страшно от колкото всъщност е. Съвсем нормален процес е.

Можете да предприемете някои мерки, които да стабилизират поне донякъде нещата.

И в книги, и в интернет и в още много източници ще намерите изключително много обиграни техники за справяне по-леко с моментите със засилен дискомфорт. Някои от тях са изпитани във времето, а други са резултат от доста изобретателни майки, които правят всичко по силите си да облекчат и успокоят бебето в тези странни за него дентални емоции.

Още нещо, което може да облекчи неразположението, което бебенцето чувства, са чесалките за зъби, които може да откриете на сайта ни: https://bebeshkidreshki.com/aksesoari/za-hranene/zalygalki

Продават се и богата гама от асортимент на балсами и гелчета, които благодарение на съставките си облекчават качествено възпалените бебешки венци.

Знаем и съветите на всяка баба – да се намаже венецът с ракия, не го правете, не е подходящо да облекчите болката с алкохолни вещества на фона на всички методи.

Как да разпознаем процеса по симпромите му?

Всяко дете ще сигналзира различни и индивидуално от другите, но има някои общи симптоми, които могат да ви заострят вниманието и да ви обяснят защо всъщност ги наблюдавате.

Завишена раздразнителност – напълно възможно е бебчо да е по-неспокоен от обикновено и да се дразни в пъти по-лесно, няма страшно, ще отшуми.

Малко (понякога повече) нарушения в съня – естествено е, че бебето ще спи по-плахо, леко и неспокойно заради дискомфорта и болката, които усеща, но това нека не ви стряска. Може би тъкмо сте свикнали на някакъв режим на спане, е, ще има промени отново.

Увеличава се слюноотделянето  - според някои теории на медицински лица, слюнката спомага за облекчаване на проблемната зона по венеца.

Възможно е да си увеличи и желанието да дъвче повече неща и да си търси нещо твърдо, защото инстинктивно иска да потуши болката и да почеше венеца, там където усеща нещо „нередно“.

Температурата на бебчо също може да се покачи леко, но до 38 градуса е нещо напълно нормално при никнене на зъбче.

Венците се подуват и възпаляват – нормално е, спокойно.

Кога да очакваме първото зъбче?

Всяко дете е отделно същество и няма как да се предвиди кога ще му порасне първото зъбче, нито има как да се сравни с връстниците си, нещо което младите майки обичат да правят в разговори с други майки. Знайте, че вашето бебче е индивидуално и ще дойде ред и за неговото зъбче.

Най-често първото зъбче иска да се покаже от четвъртия месец натам. След това периодично никнат всички последвали през седмици и месеци. Основата за бебешките зъбчета е положена още докато то е било в корема на мама, така че не се бъркайте, че бебешкият организъм ще бъде „изненадан и неподготвен“.

Почистване на бебешките зъбки – важна част от цялостните грижи

Грижата за бебешките зъбки започва с  почистване на първото зъбче. За здравето на бебешките зъбки, а по-късно и на постоянните зъби, и за здравето на устната кухина като цяло, бибероните и бебешките шишета също са вредни, няма да говорим подробно за сладките, изкуствените сокове и т.н., защото достатъчно добре знаете каква е вредата от тях.

Почиствайте бебешките зъбки два пъти на ден. Използвайте четка за зъби с мек и фин косъм и много малко количество паста за зъби, като и двете ги подберете подходящи за възрастта на детето.

Няма нищо лошо, а дори е препоръчително да посетите и детски зъболекар. Детето ще свикне, че е нормално да посещава дентален специалист още от ранна възраст, дори профилактично. Детските зъболекари имат подход и действат с внимание и грижа, без да се създава стрес у детето.

Няма как да минем и без обичаите, свързани с първото зъбче.

Даваме ви няколко предложения, които в годините и време са се запазили и вие ще прецените някое отговаря ли на вашите разбирания и идеи.

Взимате монета и съвсем леко и набързо потърквате зъбчето докато казвате „Да си бяло и здраво като среброто“.

Някои купуват задължително нещо бяло щом се появи зъбчето – чорапки, дрехи, чаршафи.

Подарък игла също е част от някои обичаи – за да пробие по-лесно зъбчето.

Всичко минава.

След всичко казано дотук можем да ви уверим, че няма нищо притеснително и страшно в процеса на никнене на зъбки. Постарайте се да изградите навици в детето си за личната хигиена и правилна грижа за устата и зъбите. Лека полека усилията ви ще дадат прекрасен резултат.

Няма от какво да се изненадвате, а ако нещо ви се стори прекалено нередно и непознато – винаги може да се допитате до лекаря на своето бебе. Наистина е дълъг и не лесен процес, но пък благодарение на него, детето започва да се храни и говори в пъти по-правилно и пораснало. Смело напред!