В свят, в който информация може да се почерпи от интернет всичко е едновременно объркващо и полезно. Може би всяка мама изпитва трудности относно това, което се случва след раждането. Всички предстоящи етапи през първоначалните периоди имат толкова много материали за „образоване“, че някак на майката не й остава време да почувства инстинктите си и да се довери за някои неща на вътрешните си усещания.

Няма нищо строго определено като правила що се отнася до грижите за бебчо. Има препоръки, но децата се развиват и възпитават толкова разнообразно и индивидуално, че не е нужно да се вхащате като удавник за сламка за всеки клип на инфлуенсър, който сте изгледали. Ако мислите, че нещо не е по вашия вкус и разбирания – просто не го правете.

Има много литература, от която да черпите истински важната информация, както и информативни материали, които във времена на технологии са откриваеми за секунди.

Нека ви помогнем да направите първите си стъпки след като мине раждането и целият стрес около това конкретно събитие. Основно да се научите на практичните действия с бебчо, когато вече сте си сами вкъщи с него.

Много е важно да започнете от емоциите си. Наистина са от значение. Не се страхувайте, не се отчайвайте и не очаквайте от себе си чудеса от първата минута сякаш сте били родители цял живот.

Дайте си време:

  • Да опознаете бебето си и да свикнете, че реално то вече  е на бял свят;
  • Да се научите да кърмите;
  • Да мине периодът на възстановяване и приемане на новата ви роля.

За да мине по-леко целия период на адаптация трябва да подредите приоритетите си и да не се плашите от непознатото. Приемете, че нещата зависят от вас и колко ще ви е трудно и „страшно“ е изцяло под вашата опека.

 

Излежавайте се с бебчо.

Да, колкото и странно да ви звучи – добре е да лежите, когато няма нужда от смяна на пелени, хранене, къпане. Лежете кож в кожа, докосвайте го и си помагайте взаимно да свикнете с усещанията. Постепено ще се научите да усещате нуждите на детето и то сякаш ще ви подсказва какво се случва в дадения момент и защо реагира по даден начин. Колкото по-тесен контакт осъществявате с бебето, толкова по-лесно ще се научите да му разпознавате сигналите.

Ако имате помощници около вас (бащата, бабите, лелите и т.н.) – изпозлвайте ги. Не се занимавайте с битовизмите, на които сте свикнали прекалено много. Дайте си време да се възстановите и отново да се почувсвате себе си, защото промяната не е малка и имате нужда от това.

Подкрепата на близките.

Все още в нашата култура стои „правилото“ ако има баба, която да помага – нека тя е там. Няма лошо в това, разбира се, повече помощ за вас – добре дошла. Сложете обаче една граница, колкото и да са доброжелателни намеренията им – вашите близки трябва да са наясно, че дори с помощта им, вие все пак сте родител отскоро и след напасването и първоначалния шок е редно да владеете нещата, както решите самите вие.

Слушайте и собствените си нужди .

Ако ви се иска и имате възможността да сте физически и социално активни – направете го; ако искате да си почивате и да сте насаме с детето – направете го. Няма правила, просто майката трябва да се чувства добре, за да е от полза във всеки аспект и на бебчо. Всичко, което изпитвате – страх, радост, еуфория – всичко е нормално, бъдете спокойно.

Нека се насочим и към практичните неща и действия, които ще превърнете в свои ритуали.

Грижа за пъпчето:

Щом се приберете от болницата най-вероятно остатъка от пъпчето е защипан с щипка. В самата болница достатъчно добре е обгрижвано пъпчето и вашата задача няма да е толкова сложна и трудна щом сте си вкъщи. Почистването със спирт, според много нови проучвания, забавя с няколко дни в сравнение с това просто да попивате и подсушавате мястото след къпане на бебчо. В никкаъв случай не махайте щипката, тя ще падне сама.

В случай, че около пъпчето видите някакви секрети, почистете вече с антибактериален подходящ продукт и заведете малчугана на лекар.

Относно пелените и смяната им:

Момиченцата се почистват в посока отпред назад. От коремчето към гръбчето.

С момченцата няма никакви правила относно гениталиите. Не се насочват наникъде, просто почиствате и слагате памперса.

Относно метода и посоката, в която да повдигнете или обърнете бебето докато го чистите или слагате памперс, боди и т.н. – препоръчва се да го обръщате наляво и надясно вместо доста разпростаненото движение – да вдигнете краката и дупето нагоре. Така е доста по-вероятно да повърне, за да задави и съответно да се стреснете или да трябва да се преоблича наново. Самото тяло на бебето е по-защитено ако го въртите в двете посоки, не го повдигайте.

Памперсът не се стяга прекалено. Нека има един пръст разстояние между него и коремчето и изкарайте къдричките, които са около краченцата, за да не дразнят кожата.

Когато го къпете

На чешмата в началото старайте се с едната ръка да го придържате отпред а с другата да поливате с ръката си. Тоест водата да не е дирекнто върху неговата кожа, за да няма неприятни изненади по кожата му от смяна на температурата на водата.

Няма нужда да къпете бебето прекалено често. Важно е да са сухи и чисти основните зони. Няма нужда да си правите график по часове кога ще го къпете. До около 3тия-4тия месец нека е така, след което вече може да превърнете къпането в познат за него ритуал преди заспиване.

И нека обърнем внимание и на успокояването на бебето.

Обикновено плачът много плаши майките и е трудно за разпознаване. Бебето плаче, за да „каже“ нещо и да даде сигнал, че нещо се случва. Ако плачът е нормален или мрънкане – то е гладно, жадно, приспало му се е или има памперс за смяна. Притеснителния плач от болка или дискомфорт е крещящ и повярвайте, ще го разпознаете. Тогава вече идват коликите или неразположение, което ако продължи е редно да обсъдите с лекар.

Бебетата не са като порасналите хора – ние имаме стабилен и крехък сън. Можем да се будим лесно или трудно в дадени етапи на съня си. При тях обаче всичко в началото около спането е много повърхностно. Будят се лесно и нямат умението да се успокоят и приспят сами. ЗАтова се нуждаят от нас, за да успокоим и облекчим състоянието им, което всъщност не е нищо плашещо.