Приучете децата да се хранят здравословно

Децата ни могат да бъдат изобретателно-капризни, когато дойде време за обяд или вечеря. Но не трябва още от началото да отпускате примирено ръце.

Според специалистите, първото, което трябва да знаят родителите е, че децата възприемат храната по друг начин, в сравнение с възрастните. Затова, според мнението на експертите от Baylor College of Medicine - Хюстън, Тексас, децата трябва да се приучават към разнообразна храна колкото се може по-рано, защото това ще им помогне да опитат повече и различни продукти.

Диетологът Роберта Ендинг от Детската болница в Тексас казва: „Вкусовите брадавички при децата са много чувствителни, те усещат вкуса на това, което ние възприемаме във вид на мирис.” Някои храни при тях имат много по-рязък вкус, отколкото при възрастните. Затова децата трябва да опитват колкото се може по-разнообразни храни в ранно детство. Според Ендинг, ранният импринтинг ще им помогне при развитието на вкусовото възприятие.

Съвместно с това, родителите не трябва да се предават в случаите, когато детето категорично отказва да пробва даден продукт след 1-2 опита да бъде нахранено. Бъдете упорити! Може да се наложи да направят повече опити, преди детето да се реши да вкуси ястието. В същото време не трябва да го насилвате да яде, защото това може да го отврати от конкретната храна и да намали шансовете да го приучиет към нея. Според Ендинг: „Помолете детето просто да си отчупи парченце и да го опита. Предложете му същия продукт отново, когато е гладно.”

Още един не по-малко важен момент: понеже 80% от вкусовите усещания се предизвикват от миризмата, суровите зеленчуци могат да бъдат по-привлекателни за децата, отколкото сготвените, чийто мирис не е така силен. Освен това можете да привлечете детето в процеса на приготвяне на храната. При това не забравяйте, че експертите не одобряват смесването на плодовете и зеленчуците с различни сосове и подправки, които обикновено са вредни за здравето и силно понижават хранителните стойности на продукта. Те също така не съветват да се поощрява детето чрез бонбони, например. Причината е, че този метод повишава статуса на определен вид храна и я прави по-предпочитана от детето. И накрая, помнете, че най-голямо влияние върху него има реакцията на родителите по отношение на определен вид храна. С други думи, ако вие самите не долюбвате някое ястие, децата могат да последват вашия пример.