Едно пътуване или ваканция с бебе или малко дете вече не е задължително да бъде кошмар. Стига да сте подготвени за всякакви възможни ситуации, ще можете да се отпуснете и да си прекарате приятно. Ето няколко практични съвета за път:
• Инвестирайте в добра чанта. Няма нищо по-добро от една здрава бебешка чанта, с удобни презрамки и много джобове, за лесен достъп до всички необходими за Вас бебешки принадлежности: пелени, сок или вода, мокри кърпички, храна и дрехи за подмяна. Все пак не бива да е много тежка, ако се налага да я носите цял ден.
• Когато отивате на кратка разходка и нямате нужда от всичко, което държите в бебешката чанта, просто вземете нещата, необходими за подмяна на Вашето бебе: подложка, пелена и мокри кърпи.
• Защитният крем срещу слънце е абсолютно задължителен, но ако ползвате количка, то един добър и качествен сенник за количка е прекрасно допълнение. За предпочитане е такъв, който покрива цялата количка. Много по-удобен е и лесен за ползване от чадърче, например, което постоянно трябва д нагласяте, за да сте сигурни, че бебето не е изложено на слънце.
• Ако по време на пътуването сте взели мляко, кърма или бързо развалящи се храни, е важно да ги държите охладени и на подходяща температура, особено ако са в багажника на колата,тъй като в топлата храна бързо се размножават всякакви бактерии.
• Винаги имайте под ръка едно-две бурканчета с пюре, в случай че не е възможно да намерите ресторант. Така, дори Вие да огладнеете, Вашето бебе ще бъде сито. Не забравяйте да вземете някакво лакомство, ако пътувате с по-големи деца. Няма нищо по-добро от малко сушени плодове – те са сладки и здравословни, а и няма да се разтопят или смачкат.
• Когато сте на път с много малко бебе, вземете стерилизиращи таблетки със себе си, за да можете да стерилизирате шишетата в хотелската си стая. Може би е добра идея да проверите предварително, когато правите своята резервация, за това, какви условия и удобства се предлагат там и какво ще трябва сами да си осигурите. Все пак почивката с деца изис-
ква определени условия.
• Една малка нова играчка, която да не показвате веднага, може да направи чудеса в случай на неочаквани закъснения или забавяния по пътя.
• Възглавничките за път са една невероятна идея, тъй като е сигурно, че Вашият малчуган ще задреме по някое време на пътуването. А по този начин ще му осигурите комфорт и условия, за по-дълъг сън.
• Винаги имайте под ръка чисти дрешки за подмяна. Костюмче за спане или пижамка са малки и лесни за пакетиране и са перфектният “план Б” при всички онези ситуации на разливане и цапане, а подобни инциденти са почти неизбежни по време на път. Може да разчитате и на нашите ежедневни летни комплекти и анцузи.
• Ако ще прекарвате време на плажа, защо не сложите кутийка с бебешка пудра в чантата си? Тя е идеална, когато искате да махнете пясъка от всички онези малки и трудни местенца! И все пак не забравяйте, че слънцето е опасно и се постарайте детето Ви да прекарва възможно най-малко време на пряка слънчева светлина. Съветваме ви да носите бански, независимо колко малко е детето.
• Най-важното! Не забравяйте онова любимо нещо за сън на Вашето бебе. Когато сте заети с приготвянето на багажа, е много лесно да не се сетите
да го вземете, а то му е единственото познато нещо, което може да го накара да се почувства сигурно в една чужда за него среда. По този начи ще направите и адаптирането по-бързо и лесно.