Какво представляват сливиците?
 
Сливиците представляват големи струпвания на лимфната тъкан в областта на гърлото и главата. Известната като „трета сливица” се намира зад носа, в горната част на фаринкса. Сливиците имат защитна функция. Намирайки се в началото на храносмилателния и дихателния път, те първи се срещат с вирусите и бактериите. При новородените те са малки и с времето постепенно нарастват, а инфекциите допълнително ги увеличава. С израстването организмът привиква към микроорганизмите, започва да разпознава болестотворните микроорганизми и тогава т.нар. „трета сливица”  започва да губи своята роля. Тя намалява и постепенно изчезва във времето.
 
До какви странични ефекти води третата сливица?
 
Всички деца имат „трета сливица”, но при някои от тях е по-увеличена, което води до странични ефекти. Това води до хъркане през нощта със задушаване, намаляване на слуха,  отит и хрема.
 
Възпалението на третата сливица се нарича аденоидит. То има две фази – остра и хронична.   Симптомите са затруднено дишане през носа, предизвикано от уголемяването на третата сливица. Друг симптом е намаляването на слуха.  Децата с този проблем обикновено имат тъмни кръгове под очите, нямат апетит  и са видимо отпаднали. Това заболяване най-често настъпва при често повтарящи се ангини. От хроничното възпаление шийните лимфни възли се увеличават, а в гърлото и дихателните пътища се стича постоянно секрет, който причинява сериозна влажна кашлица. Тази кашлица не се лекува с обичайте лекарства.  Децата, страдащи от аденоидит имат затруднено дишане, възпаления на ушите, както и нощно хъркане.
 
Оперативно премахване на третата сливица
 
Оперативно премахване на третата сливица се налага, когато е много голяма и пречи на дишането, води до застой на носния секрет, води до нарушаване функцията на Естахиевите тръби. Премахването се осъществява със специален интрумент, който се нарича аденотом.  Операцията протича за кратко време. Използва се само местна упойка.  След като третата сливица се премахне, трябва да се наложи режим, както след повечето операции. Докато се възстанови раната върху лигавицата, което се случва в рамките на 3 до 7 дни, не се приема твърда храна и не се извършват физически натоварвания. Но обикновено след третия ден всичко е наред и пациентът се връща към нормалното всикидневие. Доста хора смятат, че като се махне сливицата, не трябва да говорят. Това не е така. Няма подобни забрани. Първите дни след операцията трябва да се избягват горещи неща за пиене и ядене.