Детски носии

Детски народни носии

През последните години, народните носии за деца се радват на завидно голямо внимание. Извадени от типичните за тях места, като фолклорни школи и ансамбли, изтупани от предубежденията, заблестяват с модерен привкус на все повече празници и събития. Българската детска носия в съзнанието на наследниците Ви, вече не се приема, като костюм за сценична изява, а за наистина специална празнична дреха. Поводите, по които децата се срещат с носиите за момчета и момичета, нарастват постоянно. Най-често те се запознават с националните облекла в детската градина. Допълнителните занимания по народни танци в нея, им дават възможността, да се пременят в носии още с първото тържество. Етно събитията, като събори и фестивали, са друго често срещано място, на което малчуганите ще бъдат впечатлени от българските носии. Танците и песните, изпълнявани от пременените изпълнители, допълват магията в детското въображение. Любовта към традициите се възпитава в семейството. Именно това е и причината, заради която ние от BebeshkiDreshki предлагаме детски народни носии за момчета и момичета. Все повече млади родители избират това облекло за празници като кръщене, първи рожден ден и имен ден.

Защо детските народни носии са страхотен избор?

Българската народна носия, не е била просто дреха за ежедневието. Всеки един елемент по нея има специално значение. По шевиците и цветовете, върху ризите и престилките на момите, е можело да разберете от кой край на България са дошли. От орнаментите, извезани по ризите на момците пък, е ставало ясно към какъв род принадлежат. Вдъхновени от тези знания, сме подбрали носии за деца, които носят духа на традициите от различните фолклорни области на България. Основните отличителни характеристики на всяка от тях, са пресъздадени върху носиите за момичета и момчета, в нашия онлайн магазин. Научете особеностите на всяка област и подарете на детето си, не просто детска носия, а подарък изпълнен с вълшебство.

 • Добруджанска фолклорна област – червеният сукман, заедно с дългата бяла риза, извезана с красиви шевици са характерните елементи за момите. Белите потури и извезана риза с емблематичния червен елек пък, отличават юнаците.
 • Тракийска фолклорна област – тъмнозеленият цвят при момичетата и момчетата е отличителен за областта. Белите ризи, освен с традиционни шевици, са изпълнени с флорални мотиви, които са символът на Тракия.
 • Пиринска фолклорна област – синьото е цветът на Пирин. Високата и величествена планина, стигаща до небето е отразена в цвета на носиите. По белите ризи се разпростират, ярко червените шевици.
 • Шопска фолклорна областС черни сукмани и нагиздени с жълтици, така са били известни шопските моми. Златистите бродерии и орнаменти, са в абсолютен контраст с момчешките носии. Така наречените белодрешни, заради снежнобелите панталон, риза и елек, богато декорирани с черни гайтани. 
 • Родопска фолклорна област – Най-отличаващият елемент за нея е червеният пояс, той присъства както при носиите на момчетата, така и при девойките. Сукманът е бил до глезените и от черна вълна, а потурите от кафява, Заради суровия климат в планината, сукманът е вълнен и дълъг до глезените. Мъжките потури също са от вълна. 

Какви носии за деца ще намерите на сайта ни?

Освен, очакваните предложения на детска народна носия за момче и детска народна носия за момиче, сме подготвили и няколко неочаквани. Такива са носиите за новородени, изработени от мека памучна материя и украсени с гайтани и шевици. Съобразявайки се с особеностите, които имат дрехите за най-малките, са разделени на пола/потури и блуза с елек. Така че, обличането на Вашето съкровище, ще бъде като детска игра. Цветовете за тях, освен традиционните бяло и червено, сме разнообразили с бебешко розово и бебешко синьо. Нали Ви казахме, предложенията са неочаквани. Друго такова предложение е ямурлукът за момчета. Меката вълнена материя, от която е направен, съчетава автентичност и удобство. Разполагате с богат избор от цветове, за да го комбинирате перфектно с носията на сина Ви. Погрижете се, коледуването да бъде забележително.

За какви поводи са подходящи, детските български народни носии?

Както всяка българска традиция, е свързана с определени обичаи, така и всеки празник, е свързан с обличането на носия. Започвайки от най-ранна детска възраст, можете да облечете слънчицето си, в носия още на погачата за бебе. Следва прощъпулникът и първият рожден ден, разбира се, тази последователност зависи изцяло от детето Ви. Продължаваме с кръщене и тържествата в детската градина и училището. Всички празници от фолклорния български календар, също са страхотен повод – Йордановден, Баба Марта, Лазаровден, Цветница, Коледа и още много други. Обичаите свързани с тях, създават нарицателни като: Лазарки, Нестинари, Коледари. Вероятно, най-нестандартният, но все по-модерен мотив за обличане на народна носия, е семейната фотосесия. Завръщайки се, към старите традиции, младите хора използват съвременни похвати, за да запазят магията, която носиите притежават.

Защо да изберем детски народни носии от BebeshkiDreshki ?

Детските народни носии, които предлагаме са съобразени изцяло с клиентите ни – Вашите деца. Произведени са от памучни материи, които да не дразнят нежната кожа. За шевиците и орнаментите по тях, са използвани материали, наподобяващи автентичните – гайтани, бродерии, дантела и жълтици. Цветовете отговарят на същинските български носии. Удобството на малчуганите също не е пренебрегнато, прикритите копчета и ципове по горната част и ластик на талията, за полите и потурите, ще улеснят обличането на дрехата. Разбирайки, особеностите на фолклорните области, ще можете да направите най-добрия избор за Вашия повод. Защото малко дете облечено в българска носия е прекрасна гледка, но малко дете облечено в традиционна българска носия е впечатляваща.

Не пропускайте, да подарите на детето си, възможността да бъде част, от българските традиции. Защото българската народна носия не е скъп сувенир, тя разказва цели истории.

Сортирай по
 • Ново
 • Цена
 • Име
 • Процент отстъпка
 • Най-продавани
Задай Възходяща Посока

Показване по 24 на страница
 • 24
 • 36
 • 48

Артикули 1 до 24 от 194 общо

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Сортирай по
 • Ново
 • Цена
 • Име
 • Процент отстъпка
 • Най-продавани
Задай Възходяща Посока

Показване по 24 на страница
 • 24
 • 36
 • 48

Артикули 1 до 24 от 194 общо

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5